Bij ons op de kwekerij draait alles om duurzaamheid en innovatie. We zetten grote stappen op het gebied van waterbeheer en energiegebruik. Van regenwateropvang tot energie neutrale oplossingen met zonnepanelen en windenergie: we werken dagelijks aan een toekomst waarin we verantwoord en efficiënt produceren. Ontdek hoe wij bouwen aan een groene en zelfvoorzienende toekomst!
Voor ons als glastuinbouwer is energie zeer belangrijk. De opkweek van zomerbloeiers vind met name in de herfst en winter plaats. We zien een piek in energieverbruik vanaf het einde van de herfst doordat de belichting voor de stekafdeling weer draait, Ook de verwarming en ventilatoren van deze afdelingen kost energie. Door in 2022 over te gaan op LED verlichting hadden we al een besparing van 45% gerealiseerd op ons energieverbruik. In 2022 hebben we zonnepanelen aangesloten, waardoor de weg naar eigen energievoorziening begonnen is. De opwek door zonnepanelen neemt af in de de herfst en winter periode, maar onze energievraag ligt echter wel in deze periode wat zorgde voor de volgende stap…..Â
In september 2023 hebben wij geïnvesteerd in een EAZ-windmolen. Hierdoor kunnen we ook in de donkere maanden duurzaam energie opwekken en gebruiken. Met een groene mast van 15 meter hoog en houten wieken met een tiphoogte tot 21,6 meter past de molen perfect in de omgeving. Energie opgewekt uit wind kunnen we het hele jaar door zelf direct gebruiken.
Naast de duurzame voordelen zorgt de windmolen ook voor een stabiele energievoorziening en biedt hij een perfecte aanvulling op de zonnepanelen, hierdoor kunnen we het hele jaar door groene energie opwekken. Door slim om te gaan met onze opgewekte elektriciteit bereiden we ons voor op een duurzame toekomst.
Huyskweker Pot vindt een gezonde aarde belangrijk. Vervuiling van de lucht, verspilling van materialen en uitputting van hulpbronnen vormen een grote bedreiging voor de leefbaarheid; nu en op lange termijn. Daarom werken wij op een duurzame en verantwoorde manier. Zo nemen we maatregelen om verspilling tegen te gaan, hergebruiken we onze bloembakken en stekbakken en kweken we op een milieuvriendelijke wijze. Zo willen we een positieve bijdrage leveren aan het ecosysteem.